Kolumna: Stručnjaci

10

Na šta su se sveli ovi pregovori. U njima ne sudjeluje Petrov, nego je poslao „stručnjake“. Koje nisu primili Milanović i Karamarko, već njihovi eksperti. A sve zato da bi se posložila tehnička vlada, koju će voditi Mladen Vedriš, iz sjene mu suflirati Franjo Luković, a za jaja ga držati Ivica Todorić. Dobro je da smo pratili izbornu kampanju, proučavali izborne programe i slušali obećanja, izašli na izbore i glasali za one koji neće vladati, jer su pobijedili. I one koji hoće, iako nisu. Hm.

Nije mi jasna ta Božina reformska vlada u kojoj bi trebalo sudjelovati svih 28 stranaka zastupljenih u Saboru. I svaka bi trebala imati svoga ministra. Najbolje bi i najdemokratičnije bilo da sve zastupnike u Saboru proglasimo Vladom. A vladu proglasimo Saborom. Koji bi funkcionirao na principu MOST-a. A na sjednice ne bi dolazili oni koji su izabrani nego oni koji su došli na ideju da izabrani budu kandidirani.

Nikica Valentić  ima pet smrtnih i osam kroničnih bolesti, a tu i tamo ga zakači poneka akutna, jedva se kreće, sve teže govori, ali se ne da. Oće voditi Vladu i gotovo!!! Ali ne želi sam sebe kandidirati pa polako sužava izbor. Kaže da premijer ne mogu biti  ni Karamarko ni Milanović, ni Prgomet ni Petrov, nitko do aktualnih predsjednika stranaka i pretendenata na njihovo mjesto. Iz kombinacije je eliminirao sve zastupnike, bivše i sadašnje ministre. Narod se pita: pa tko onda? Nikica šuti i čeka. Zna da će na kraju ljudi shvatiti tko jedini ispunjava kriterije.

Roglić kaže da MOSTU više neće davati pare ako se raspadne. Neka ih da HDZ-u, on se već raspao. A Petrov nek lovu uzme od Bandića. Koji plaća ako se raspadnu. Kako sada stvari stoje, mali će ove godine sigurno uzeti lovu. Kako god okreneš. Samo ako bude strpljiv i pametan. I zadrži ostale pod kolektivnom hipnozom. Da i oni ne zatraže svoje. Mrmlj.

Ako je istinita ona „šutnja je zlato“, Karamarko je najveći kapital HDZ-a. Taj je bome sav od zlata izliven i što god dotakne pretvori se u taj mekan metal karakteristično jake žute boje. Jedan gram zlata može se ispružiti na tri kilometra. Kako u Tomi ima barem sto kila, to znači da se može protegnuti na barem tristo tisuća kilometara. Kad ga se Vaso uhvati, bit će ga od Zagreba do Australije. I tako dvadesetak puta.

Pitam se gdje HDZ-ovci uvijek nađu tipove satkane od tako rijetkih materijala? Recimo Sanadera, koji je isto bio zlatni dečko. Pa Kosoricu koja je imala nešto srebrenog štiha, lako se obrađivala i imala karakterističan srebreni sjaj kada se ulašti. Zlato je jedan od najrjeđih elemenata zastupljenih u Zemljinoj kori, računa se da ga ima nekoliko miligrama po toni. Nakon Karamarka i Sanadera HDZ-ovci na njegovu eksploataciju mogu zaboraviti. Ne bi ga našli ni da cijeli Velebit samelju.

Dobro je da je Karamarko bio šef obavještajne zajednice, MUP-a i svih tajnih službi, pa da može dobro analizirati i predviđati. Vidi se da čovjek ima razgranatu mrežu suradnika i dobre obavještajne podatke. Koji su ga najprije uvjerili da je pametan. Pa da odlično vodi kampanju. Da mu je Kosor pouzdani partner. Da je dobio izbore. Da Glavaš neće biti važan. Da Zoki nema potporu manjinaca, nego on. Pa da će Čačić s njim i da čak i IDS jedva čeka da se pridruži njegovoj regionalnoj politici. Još samo da ovi pregovori s MOSTOM prođu po planu. Karamarko kaže da im nudi i više nego što traže. I da kucaju na otvorena vrata. Nešto kao Carla del Ponte. Prema kojoj je isto bio više nego darežljiv. Ali i hrabar. Jer treba biti frajer pa Carli ostaviti otvorena vrata. A iza Gotovine ih zatvoriti. Brrrrr.

Mišetić kaže da je Gotovina dobro izabrao kada je okrenuo leđa politici. Ja kažem da je dobro šta god da on odabere. Ali nije mi jasno kako možeš politici okrenuti leđa a gledati Karamarka i Milanovića u oči? Pa tko je tu onda kome iza leđa? I tko ih kome okreće. To je očito neki manevar iz Legije stranaca. Kojim se približiš onome kojem ćeš okrenuti leđa -sprijeda. Pogledaš ga u oči. Trepneš par puta. I onda zackkkk!! Nema te više naivčino. Ni tebe ni tvoje varijante Akcijskog plana.

Mamići su ponovo privedeni. Zoki je bio fer pa ih je pustio da proslave HDZ-ovu izbornu pobjedu i sa Karamarkom razmjenjuju reformske ideje do duboko u noć. Pretresom Mamićeve kuće Milanović je došao u posjed popisa Karamarkovih ministara. Na kojem ima nešto ovih iz MOSTA, ali ih je najviše s dna kace.

Tomo ovih dana ponovo razmišlja o Tuđmanovoj ruci pomirenja koja,  kaže, nije svojevremeno kod svih iskreno prihvaćena. Pa je pregovaračima iz MOSTA pružio svoju. Ne zna se kako su okupljeni reagirali. I jesu li do njih došle priče o tome kako prolaze oni koji prihvate njegovu ruku. To najbolje znaju oni koji su se s njime rukovali u prošlosti. Manolić. Mesić. Račan. Sanader. Pavić. Petrač. Jadranka Kosor. Uskoro će se u njegovu iskrenost uvjeriti i Vaso. Čim Valentić, Gregorić i Vedriš s Tomom iskreno porazgovaraju.

U Hrvatsku je do sada ušlo više od 400.000 izbjeglica. Gdje nestadoše Hebrang i Granić, Kolindini specijalni savjetnici za ta pitanja? Nismo ih vidjeli u kontroli već dobrih mjesec dana. Da im se nije štogod dogodilo? Granić je prilikom zadnjeg posjeta Opatovcu bio vidno uzbuđen i nervozan. Stalno je pogledavao Hebranga ispod oka. Ovaj je pak pričao nešto sa nekim Sirijcem koji je žustro mahao rukama prije nego što se udaljio. Hebrang je još neko vrijeme šutke stajao. Onda se okrenuo prema Mati i rekao: „Jebeš ovo, idemo kući“. I odonda nije dolazio. U izvješću koje su napisali Kolindi stajale su dvije napomene. Prvo, ovi što ulaze trabunjaju nešto o ženi koja je radila za NATO i hvalila se da od nje bježe talibani. Drugo, na pitanje zašto dolaze kažu kako žele riješiti problem tamo gdje je nastao. Što se potpuno uklapa u predsjedničini politiku, pa mole da ih primi. Svih mu Almohammadovih piutovnica! 

Comments

comments